Tangon taikaa

LYHYESTI

Buenos Aires – Colonia del Sacramento – Montevideo

VIIHDEMATKA TANGON KEHTOON RIO DE LA PLATAN RANNOILLE

29.10. – 9.11.2018

© Buenos Airesin kaupunki

Lähde mukaan ainutlaatuiselle kahden maan tangomatkalle, jolla nähdään ja koetaan tangoa monin eri tavoin, kuullaan tangon jännittävää historiaa ja hengitetään sen kiihkeää nykyhetkeä. Pihviä ja punaviiniä unohtamatta!

Matkanjohtajana on laulaja-lauluntekijä ja toimittaja Petri Kaivanto, joka on mm. levyttänyt ja konsertoinut Argentiinassa vuodesta 2004. Viime talvena hän työskenteli 6 kk Wihurin säätiön apurahataiteilijana Buenos Airesissa.

anibaltroilo

 

Hinta alk. 2950,– 2 hengen huoneessa.

Hinta ja ilmoittautuminen

MATKAN HINTA JA ERITTELY

Hinta alk. 2950,– 2 hengen huoneessa.

Hintaan sisältyy:

  • kansainväliset lennot turistiluokassa
  • lautta Buenos Aires – Colonia del Sacramento
  • lentokenttä- ja satamakuljetukset
  • hotellit aamiaisella: Buenos Aires, Hotel Pulitzer****, 6 yötä & Montevideo, NH Montevideo Columbia****, 3 yötä
  • estancia-retki lounaineen
  • ohjelman mukaiset 3 kaupunkikierrosta omalla bussilla

Ei sisälly:

  • yhden hengen huone
  • esitysten tai museoiden pääsymaksut
  • paikallisliikenne

ILMOITTAUTUMISET JA TIEDUSTELUT

folkewest.travelclub@gmail.com 

Folke West 045-268 4066 (jos ei vastaa, lähetä tekstiviesti!)

cinacinanpojat

Takaisin sivun alkuun

Matkaohjelma

Buenos Aires – Colonia del Sacramento – Montevideo

ALUSTAVA MATKAOHJELMA (tarkennuksia tulossa…)

Päivä 1 ma 29.10. LENTOON ATLANTIN TAA

Lähtö iltapäivällä Helsingistä Pariisin tai Frankfurtin kautta, jossa koneenvaihto. Matka jatkuu yli Atlantin kohti Buenos Airesia läpi yön.

Päivä 2 ti 30.10. BUENOS AIRESIN SYLEILY

Saavumme aamutuimaan Buenos Airesiin Ezeizan lentokentälle. Kuljetus keskustaan, jossa majoitumme hotelliin. Iltapäivällä teemme Buenos Airesin kaupunkiretken. Näemme ensin keskustan monumentaaliset päänähtävyydet: Plaza de Mayon, presidentinpalatsin Casa Rosadan, katedraalin ja siirtomaa-ajan hallintopalatsin Cabildon.

Keskustasta suuntaamme värikkääseen La Bocan satamakaupunginosaan, jota pidetään tangon syntymäpaikkana. Vietämme iltapäivän tangon merkeissä seuraten katuesityksiä ja baarien ja ravintoloiden kabaree-esityksiä, itsekin nauttien tanssimisen riemusta. La Bocassa sijaitsee myös argentiinalaisen jalkapallon pyhäkkö, Diego Maradonan kotikenttä La Bombonera.

Päivä 3 ke 31.10. DON’T CRY FOR ME, ARGENTINA!   

Aamusta tutustumme Buenos Airesin parhaisiin asuinalueisiin Palermoon ja Recoletaan, jotka ovat tunnelmallisten puistojen, maukkaiden ravintoloiden, putiikkien, gallerioiden ja museoiden kaupunginosia. Oman lukunsa ansaitsee tietenkin Eva Perón, maailman kuuluisin argentiinalainen nainen. Tutustumme hänen tarinaansa näyttävässä Evita-museossa ja Recoletan hautausmaalla. Retken jälkeen voi jäädä tutustumaan trendikkään Palermo Sohon tai Santa Fé -kadun putiikkeihin. Illalla musiikkiohjelmaa tarjonnan mukaan.

Päivä 4 to 1.11. SAN TELMO

Aamupäivällä lähdemme Buenos Airesin vanhaan keskustaan, San Telmon torille, jossa seuraamme paikallisten tangotaitelijoiden iloista ja taidokasta menoa, johon voidaan itsekin osallistua.

Ilta vietetään argentiinalais-suomalaista tangoa kuunnellen: tarinaa ja tunnelmallista musisointia tarjoaa Alejandro Polemannin yhtye Aires de Finlandia solistinaan Petri Kaivanto.

Päivä 5 pe 2.11. TANSSIINKUTSU!

Tänään saa nukkua pitkään tai ottaa päiväunet, sillä on aika siirtyä Buenos Airesin yökyöpeleiden rytmiin! Iltapäivällä harjoittelemme tangon perusaskelia Antonio Falcaon johdolla ja Pertti Mustonen kertoo argentiinalaisten tangojen sanoituksista, sitten jatketaan illalliselle ja sen jälkeen lähdetään tansseihin eli milongaan!

Tanssinopettaja Antonio Falcao vauhdissa.

Päivä 6 la 3.11. TANGON IKONI

Buenos Airesissa vietetyn vapaapäivän päätteksi on lisämaksusta tarjolla illallinen ja loistava tangoshow La Esquina de Carlos Gardel -ravintolassa. Myyttinen Carlos Gardel on kansainvälisesti tunnetuin ja arvostetuin tangon tulkitsija kautta aikojen. Gardelin tunnetuimmat tangot on koottu tähän hänen uransa kunniaksi esitettävään tunnelmalliseen spektaakkeliin, joka ei jätä ketään kylmäksi!

carlos gardel show

Päivä 7 su 4.11. PÄIVÄ PAMPALLA

Päivä aidolla argentiinalaisella maatilalla eli estancialla tarjoaa kreolikulttuuria täydeltä laidalta. Tarjolla kansanmusiikkia ja tanssia siirtomaa-ajan tunnelmissa, viini virtaa ja grilliherkut tirisevät, huikeita ratsuesityksiä haikeiden haitareiden soidessa. Kokopäivän ilottelu aitoon argentiinalaiseen maalais- eli gauchotyyliin. Ilta vapaa.

Päivä 8 ma 5.11.URUGUAY KUTSUU

Aamulla matkustamme vesibussilla Uruguayn Colonia del Sacramentoon, joka on pittoreski historiallinen linnoituskaupunki Rio de la Platan rannalla ja Unescon maailmanperintökohde. Maailman leveimmän joen ylitys sujuu suurin piirtein kuin matka yli Suomenlahden.

colonia1 colonia2

colonia3

Tutustumme kävellen Colonian vanhaankaupunkiin ja sitten matkamme jatkuu kohti Uruguayn pääkaupunkia, puolentoista miljoonaan asukkaan Montevideota, jossa majoitumme kaupunkihotelliin. Uruguayssa on myös aivan oma karnevaaliperinteensä ja -musiikkinsa, johon pyrimme tutustumaan. Illalla musiikkiesitys tarjonnan mukaan.

PÄIVÄ 9 ti 6.11. MONTEVIDEO TUTUKSI

Kaupunkiajelulla tutustumme Uruguayn värikkään pääkaupungin Montevideon  päänähtävyyksiin: sataman kuuluisa kauppahalli Mercado de Puerto, Itsenäisyysaukio Plaza de Independencia ja taidehalli Casa Rivera. Toisin kuin Buenos Airesissa, Montevideossa on rantapromenadi “Rambla” ja hiekkaranta. Iltapäivällä meille esitetään Joven Tango -tanssikoulussa uruguaylaisia tangokuvioita ja illalla riennetään Fun Fun -tangoklubille.

playapocitos-montevideo

PÄIVÄ 10 ke 7.11. TOIS PUAL JOKKE ON TANGON TOINEN KOTIMAA

Vain historian oikut erottivat Argentiinan ja Uruguayn eri valtioiksi. Kulttuuri maailman leveimmän joen rannoilla ja niiden takana olevilla tasangoilla on hyvin samanlaista ja molemmat maat pitävät mm. tangoa omana musiikkinaan ja Carlos Gardelia omana poikanaan. Vaikka myös Aki Kaurismäki on vitsaillut, että Gardel oli suomalainen, niin La Cumparsita on kuitenkin uruguaylainen kappale ja vuodesta 1998 Uruguayn lainsäädännön mukaan “kansan ja kulttuurin hymni” eli toinen kansallislaulu.

Montevideon tangomuseo on tangotieteen pyhäkkö, siellä selviää tangon alkuperä, Carlos Gardelin kotipaikka ja La Cumparsitan todellinen tekijä. Viimeistä iltaa vietämme tietysti tangon ja Tannat-punaviinien pyörteissä.

Päivä 11 to 8.11. ¡ADIOS, PAMPA MIA!

Hyvin nukutun yön jälkeen siirrymme Montevideon lentokentälle, josta iltapäivällä lento vie kohti Eurooppaa, jonne lennämme läpi yön.

Päivä 12 pe 9.11. VOLVER

Laskeudumme Helsinkiin, viihteellinen tangomatkamme on tältä erää ohi – nyt on muistojen ja kuvien aika!

Lisätietoja matkasta

TURVALLISUUS
Argentiina ja Uruguay ovat suhteellisen turvallisia matkustusmaita. Ulkonäön puolesta suomalaisen on helppo sulautua katukuvaan, kunhan pukeutuu sopivan arkisesti ja käyttää kaupunkilais- tai maalaisjärkeä. Matkanjohtajan ohjeita on syytä noudattaa.

Lisätietoja voi lukea ulkoministeriön matkustustiedotteista, joiden ei saa kuitenkaan antaa säikyttää liikaa. Esimerkiksi Buenos Airesin keskustassa mielenosoitukset ovat arkipäivää, jotka eivät suuremmin vaikuta ihmisten arkeen:

Argentiina

Uruguay

SÄÄ KOHTEESSA

Marraskuu on parasta kevätaikaa: päivällä voi olla helteistä, mutta illat kuitenkin viileitä. Kevyt kerrospukeutuminen, hyvät kengät ja sateenvarjot ovat sopiva varustus kaupunkimatkalle.

VALUUTTA

Molemmissa maissa on omat pesonsa.

Edullisinta on maksaa ostokset debit- tai luottokortilla aina kun voi, käteistä kuitenkin tarvitaan esim. kulkuneuvoihin, markkinaostoksiin ja pienempiin baaripiipahduksiin. Joissain liikkeissä hyväksytään myös käteiset eurot suoraan. Dollareita ei kannata erityisesti vaihtaa mukaan, mutta jos pöytälaatikossa on dollariseteleitä, niin kannattaa ottaa mukaan.

Automaatista nostettu käteinen on välitysmaksujen takia kallista. Käteiskurssit vaihtelevat suuresti eri valuutanvaihtopisteiden välillä. Lentokentällä ei kannata vaihtaa rahaa. Pankit eivät vaihda valuuttaa turisteille. Turistialueiden kaduilla päivystäviä valuutanvaihtajia on syytä karttaa, sillä tällä hetkellä mustan pörssin kurssista ei ole suurempaa etua.

JUOMARAHAT

Juomarahojen maksaminen ei ole pakollista, mutta hyvästä palvelusta on tapana pyöristää laskua ylöspäin 5-10 %. Varsinkaan taksit eivät odota suuria juomarahoja. Retkien kuljettajille voidaan kerätä pieni kolehti.

PUHELIN JA NETTIYHTEYDET

Nelitaajuuspuhelimet toimivat, mutta ulkomaan yhteydet ovat hyvin kalliita. Prepaid-kortteja mobiilidatalla on saatavissa ja niiden lataaminen käy helposti kioskeilla. Ilmainen wifi on yleisesti tarjolla ravintoloissa ja baareissa. Jopa Buenos Airesin metrossa kaupungin tarjoama nettiyhteys toimii joten kuten.

MATKUSTUSASIAKIRJAT

Suomen passilla matkustavat eivät tarvitse viisumia Argentiinaan tai Uruguayhin.

Passin on oltava voimassa 6 kuukautta matkan päättymisen jälkeen. Tarkistattehan passin voimassaolon ja kunnon hyvissä ajoin. Passin on oltava ehjä ja siinä on oltava ainakin yksi tyhjä sivu viisumia ja leimoja varten. Passista on hyvä olla kopiot sähköpostissa ja tulosteena.

ROKOTUKSET JA TERVEYSSUOSITUKSET

Seuraavat rokotukset tulee olla voimassa ennen matkalle lähtöä:
– Jäykkäkouristus- ja kurkkumätä.
– MPR (Tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko)
– Hepatiitti A

Riskiarvion perusteella harkittava rokotesuoja:
– Hepatiitti B

Lähde: www.rokote.fi. Rokotuksia koskevissa asioissa teitä ennen matkaa neuvovat lisää terveyskeskukset ja lääkäriasemat.

Ottakaa mukaanne tarvitsemanne lääkkeet ja hankkikaa matkustajan terveysvakuutus. Kysykää erityiskysymyksenne ennen matkaa matkanjohtajalta. Normaaleja itsehoitolääkkeitä kuten särkylääkkeitä myydään apteekeissa.

Lisää matkailijan terveydestä THL:n sivuilta.

ERITYISRUOKAVALIOT
Ilmoitattehan noudattamastanne erityisruokavaliosta meille jo varausta tehdessänne. Teemme aina parhaamme järjestääksemme teille korvaavan aterian, mutta emme voi luvata sen järjestämistä matkan hintaan sisältyvissä aterioissa.

TOIMINTAOHJEET & PAKKAAMINEN
Lähetämme teille kolme viikkoa ennen matkaa “viime hetken vinkit” eli toimintaohjeet, joista saatte hyödyllistä tietoa sopivasta vaatetuksesta, varusteista, pakkaamisesta ja mahdollisista lentojen aikataulumuutoksista. Tämän jälkeen tapahtuvat muutokset tiedotamme teille sekä puhelimitse että sähköpostitse.

TIEDUSTELUT JA MATKAN VARAAMINEN

Folke West 045-268 4066 (jos ei vastaa, lähetä tekstiviesti!)

folkewest.travelclub@gmail.com

MATKAVAKUUTUS JA PERUUTUSTURVA
Kehoitamme ottamaan jo matkan varattuanne kattavan matkavakuutuksen, johon sisältyy matkan peruutusturva. Peruutusturva korvaa matkan peruuntumisesta aiheutuneet kulut harmittavan matkalle lähdön estävän sairastumisen sattuessa.

MATKANJÄRJESTÄJÄ
Vastaava matkanjärjestäjä on Kompassimatkat.

Takaisin sivun alkuun

Kartta ja yleistietoa

1000px-Plata_buenos_aires_montevideo_map.svg

ARGENTIINA PÄHKINÄNKUORESSA

Valtiomuoto: liittotasavalta

Pääkaupunki: Buenos Aires

Pinta-ala ja väestö: 2 780 400 neliökilometriä, 40 117 096 (väestönlaskenta 2010)

Yli 85 % väestöstä on eurooppalaistaustaista, lopuilla on sukujuuria Aasiassa tai Lähi-idässä tai sitten he ovat alkuperäisasukkaita tai eurooppalaisten ja näiden sekoituksia eli mestitsejä (8,5%). Laskennallinen väestöntiheys on 14.49/km2, mutta käytännössä asutus on hyvin keskittynyttä suuriin kaupunkeihin. Yli puolet argentiinalaisista asuu 10:ssä suurimmassa kaupungissa ja maalla vain alle 10%.

Virallinen kieli: espanja

Uskonto: uskonnonvapaus, mutta katolinen kirkko on valtionkirkko. Erään arvion mukaan 

katolisia n. 70%, protestantteja 12%, muslimeja 1,5%, juutalaisia 1% ja loput agnostikkoja tai ateisteja.

Rahayksikkö: Argentiinan peso

Aikaero Suomeen: –5 tuntia, kesäaikana –6 tuntia

Ilmasto: pituussuunnassa Argentiina ulottuu subtrooppiselta vyöhykkeeltä hyytävään Kap Horniin ja Argentiinassa on monenlaista ilmastoa viidakoista jäätiköihin.

TAPAHTUMIA ARGENTIINAN HISTORIASTA

65 milj. vuotta sitten… hirmuliskojen ja monien muiden lajien häviäminen

11000 eaa. ihmisasutusta Argentiinan alueella

1516 Ensimmäinen eurooppalainen, Juan Díaz de Solís, saapuu Rio de la Platalle. 

1527 Ensimmäiset linnoitukset perustetaan Argentiinaan ja Uruguayhin

1536 Buenos Aires perustetaan ensimmäisen kerran nimellä Puerto de Santa María del Buen Ayre, mutta hylätään 1541 intiaanien hyökkäysten takia

1542 Perun varakuningaskunta perustetaan

1580 Buenos Aires perustetaan uudelleen

1776 Rio de la Platan varakuningaskunta perustetaan, siihen kuuluu nyky-Argentiina, Paraguay, Uruguay ja osia Boliviasta.

1806–07 Brittien hyökkäykset Buenos Airesiin

1810 toukokuun vallankumouksessa varakuningas syrjäytetään ja paikalliset ottavat vallan, mutta vannovat vielä muodollisesti uskollisuutta Espanjan kuninkaalle.

1814- sisällissotia liittovaltion ja keskushallinnon kannattajien välillä

1816 itsenäisyysjulistus (Tucumánin kongressi) 9. heinäkuuta

1817-1822 itsenäisyyssodissa Espanjalle uskollisia vastaan myös Chile ja Peru saavuttavat itsenäisyyden

1825 Bernardino Rivadaviasta Yhtyneiden Rio de la Platan maakuntien ensimmäinen presidentti

1825-1828 Argentiinan-Brasilian sota johtaa Uruguayn itsenäistymiseen (1.12.1828)

1831 Argentiinan konfederaatio

1833 Iso-Britannia miehittää Malvinasin saaret (Falklandin saaret)

1852 Caserosin taistelu

1862 Bartolomé Mitrestä ensimmäinen yhdistyneen Argentiinan presidentti

1868 Domingo Sarmientosta presidentti, ensimmäinen väestönlaskenta

1880 viimeinen kapina, presidentiksi Julio A. Roca, Buenos Airesista liittovaltion pääkaupunki

1910 Argentiinan satavuotisjuhla

1928 Väinö Auerin retkikunta Tulimaahan

1930 sotilasvallankaappauksessa presidentiksi kenraali José Uriburu

1935 tangolaulaja Carlos Gardel ja Alfredo Le Pera kuolevat lento-onnettomuudessa Kolumbian Medellínissä.

1943 uusi vallankaappaus

1944 Eversti Juan Perón sotaministeriksi, tapaa Eva Duarten

1945 Perón yritetään syrjäyttää, mutta työläisten protesti nostaa hänet suosikkipoliitikoksi

1946 Perón valitaan presidentiksi suoraan ensimmäisellä kierroksella 

1951 Eva Perón kieltäytyy varapresidenttiehdokkuudesta

1952 Evita kuolee kohdunkaulasyöpään

1955 sotilasvallankaappaus

1958 Arturo Frondizi presidentiksi

1962 sotilasvallankaappaus

1963 Arturo Illia presidentiksi

1966 sotilasvallankaappaus “Revolución Argentina”

1973 Perónin paluu

1974 Perón kuolee, Isabel Perón presidentiksi

1976–1983 sotilasdiktatuuri

1978 Argentiina voittaa jalkapallon MM-kisat kotonaan

1982 Falklandin sota

1983 Raúl Alfonsín presidentiksi

1986 Argentiina voittaa jalkapallon MM-kisat Meksikossa kapteeninaan Diego Maradona

1989 hyperinflaatio, Carlos Menem presidentiksi

1999 Fernando de la Rúa presidentiksi

2001 Argentiinan talousromahdus, dollarin ja peson kytkentä puretaan

2001-2003 neljä eri presidenttiä

2003 Nestor Kirchner presidentiksi

2007 Cristina Fernandez de Kirchner presidentiksi

2010 Nestor Kirchner kuolee sydänkohtaukseen

2011 Cristina Fernandez de Kirchner valittiin toiselle kaudelle suoraan ensimmäisellä kierroksella

2015 Mauricio Macri presidentiksi

 

Takaisin sivun alkuun